Cursus Elektriciteit
Wij over onszelf
Assistent Monteur
Woninginstallatie
Storing zoeken
Contactinformatie
Zo vindt u ons
Sitemap
Inschrijfformulier
avw-Cursus
Ministerie v.OC&W

Cursus Elektriciteit (Woning & Utiliteit)

 

 

2 MBO- studenten tijdens het oplossen van de stelling van Pythagoras 

 

INLEIDING:

De elektriciteit komt je huis binnen via de aansluitkast, waarin de hoofdzekering (en) zitten.Doorgaans is dit per gezin 3 x 25 Ampere.Het energiebedrijf heeft deze kast verzegeld. Vandaar  loopt de leiding via de eveneens verzegelde kilowattuurmeter naar de aardlekschakelaar(s) (alleen bij installaties van na 1975), om uit te monden in de meterkast. De meterkast verdeelt de stroom in groepen, die allemaal met een zekeringen een groepsschakelaar beveiligd zijn tegen overbelasting en kortsluiting.Elke groep voorziet via leidingen een deel van uw huis van electriciteit.

Zekeringen ;
De meest gebruikte zekeringen zijn stoppen van 16 ampère, met een grijze verklikker. Het maximale vermogen per groep is 16 ampère x 230 volt = 3680 Watt.
Bij overbelasting slaat de stop uit. Deze moet dan vervangen worden.
In plaats van stoppen worden steeds vaker automatische zekeringen gebruikt (soms in combinatie met een aardlekschakelaar). Deze hebben een zwarte knop die bij overbelasting uitspringt. Indrukken (of naar boven duwen)  herstelt de stroomtoevoer weer.Schakel de stroom pas in nadat de oorzaak van het defect is verholpen.Meestal is één apparaat de boosdoener. Weet u niet welke, haal dan alle stekkers uit de stopcontacten en maak de zekering in orde. Sluit de apparaten een voor een aan totdat de zekering opnieuw uitgeschakeld wordt.
In het laatste apparaat zit dan de fout.

Normaaldozensysteem ;
Bij oude installaties vertakt elke groepsleiding zich volgens het  normaaldozensysteem. Hierbij is sprake van een keten van lasdozen (verbindingsstukken) die de bedrading doorverbinden.
 Alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten zijn aangesloten op de dichtstbijzijnde lasdoos.
Uitbreidingen zijn eenvoudig, omdat dit systeem vaak in het zicht is geïnstalleerd (opbouw).

Centraaldozensysteem ;
Bij het moderne contactdozensysteem komt de groepsleiding uit op één centraal geplaatste electradoos, waarop alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten (soms ook meerdere centraaldozen) zijn aangesloten.
Dit systeem is vaak geheel of gedeeltelijk weggewerkt in plafond en muren (inbouw). Uitbreidingen zijn ook mogelijk volgens het normaaldozensysteem.
In de loop van de tijd zijn sommige draadkleuren veranderd. Let dus extra op als u oude en nieuwe draden met elkaar verbindt. De stroomdraad (aangeduid met de letter P) was groen, maar is nu bruin. De nuldraad
(aangeduid met de letter N) was rood, maar is nu blauw.
De aardedraad was grijs, maar is nu geel/groen. De zwarte schakeldraad en de niet-geïsoleerde blanke aardedraad zijn gelijk gebleven.

 De kwaliteit van het vakmanschap is bij ons gegarandeerd!

 Instructie mbt Installatie van een groepenkast met Kwh-meter plus hoofdveilighedenkast