Cursus Elektriciteit
Wij over onszelf
Assistent Monteur
Woninginstallatie
Storing zoeken
Contactinformatie
Zo vindt u ons
Sitemap
Inschrijfformulier
avw-Cursus
Ministerie v.OC&W

CURSUS STORING ZOEKEN (ELEKTRISCHE INSTALLATIE)

 

         
Krachtstroom: Wat is dat? 

Bij de specificaties van elektrische apparaten zie je soms de term "krachtstroom".Is dat naast "grijze stroom"nog weer een andere soort extra stroom? Waar kun je dat kopen? In dit artikel zal ik proberen uit te leggen wat het is en wanneer wij die eventueel nodig hebben.

"Normale" stroom.

 De elektriciteit die wij thuis gebruiken, heeft een spanning van 230 V(voorheen was dat 220V). Spanning alleen zegt niet zo veel.De stroomsterkte is ook van belang.Thuis is dat maximaal 16 Ampere.Volgens de wet van meneer Ohm levert ons dat een vermogen van 220 x -16= 3520 Watt.(Meneer Watt was een oude kennis van mijnheer Ohm) Dat betekent dat we op "normale"stroom geen zwaardere apparaten kunnen aansluiten dan circa 3 kilowatt. Dat is  genoeg voor bijvoorbeeld een stofzuiger en een wasmachine,of 50 lampen van 60 Watt. etc etc. Een elektrische motor van circa 2a 3 PK wil ook nog wel maar dan houdt het op.Willen we zwaardere apparaten aansluiten, dan komen we hieraan tekort.Je moet dan denken aan lasapparaten van van circa 200 Ampere en meer of bijvoorbeeld grote compressoren.In ëchte"werkplaatsen en fabrieken wordt daarom "krachtstroom" gebruikt.

Drie fasen stroom.

Krachtstroom is geen ander soort stroom dan "nomale" stroom. Ik zal het eenvoudig proberen uit te leggen: In de centrales worden alleen maar krachtstroom opgewekt.Dat kan dus zowel "schone"als "vuile"stroom zijn afhankelijk van het soort centrale.Krachtstroom verschilt alleen in de wijze van aanleveren.Bij onze norme stopcontacten gaat dat door middel van 2 draden.Een "nul"draad en een spanningvoerende draad..Die laatste noemen we meestal de "fase". Bij krachtstroom hebben we echter vier draden nodig.Wederom een "nul'draad,maar daarnaast drie spanningvoerende draden(drie fasen). Het is dus alsof het apparaat op drie stroombronnen tegelijkertijd is aangesloten.Net zoals een zaklamp met drie batterijen het beter doet dan een zaklamp met 1 batterij krijgen we uit krachtstroom dus meer vermogen.NB. Zowel bij een nomaal stopcontact als bij krachtstroom gebruiken we nog een extra draad voor de randaarde.Dat is alleen voor de veiligheid.Door deze draad loopt (als het goed is) geen stroom.

400 KV.

Met de drie fasen van een krachtstroomaansluiting is nog niets byzonders aan de hand.De spanning die tussen de fasen onderling aanwezig is,bedraagt ca.400 KV.(voorheen 380KV) terwijl tussen elke fase en de nul een spanning van 230 Volt staat.Toevallig is 400KV gelijk aan 230KV (wortel 3)Hoewel,dat eigenlijk niet toevallig is.We hebben dus niet alleen 3 stroombronnen maar ook nog eens een hogere spanning.Daarnaast is de maximale stroom die we kunnen afnemen meestal meer dan 16 Ampere.Al met al,levert dit soort aansluitingen dus meer vermogen (vermogen is kracht)dan we van ons normale stopcontact kunnen afnemen.Vandaar dus de term "Krachtstroom".

 

Leerlingen bezig met het samenstellen van een installatiekast.

 

De praktijkleraar tijdens het doceren van theorielessen!

De kwaliteit van het vakmanschap is gegarandeerd!

 

 

Leerlingen van het VMBO-3 bezig met hun praktijkopdrachten!